Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 
 

Helsingin Suomalainen Klubi - suomenmielisten kokoontumispaikka

Helsingin Suomalainen Klubi perustettiin 1876 eri säätyjen suomenmielisten yhteiseksi kokoontumispaikaksi. Klubista muodostui vähitellen valtiopäiväklubi, jossa suomenmielisten linjoista sovittiin yli säätyrajojen. Tarkoituksena oli myös helpottaa uusien jäsenten kielenvaihtamista ja eräät suomensivat nimensäkin.

Perustamisajankohtana klubin nimeksi annettiin "Luku- ja Konversationi -klubbi Helsingissä". Klubin perustajat olivat keski-iältään 34 -vuotiaita maistereita ja juristeja, liike-elämän yrittäjiä oli silloin vain muutama. Perustamislupa-anomuksen allekirjoittajina oli myös teatterialan edustajia - teatteria pidettiin tärkeänä suomen kielen kehittäjänä.

Suomalainen Klubi muutti aluksi usein ja sen osoitteina oli: Aleksanterinkatu 46, Hotelli Kleineh, Arkadia -teatterin lämpiö, Hotelli Kämppi, Unioninkatu 20, Erottajankatu 15-17 ja pitkäaikaisimpana Yrjönkatu 12. Kiertolaiselämä päättyi lopullisesti, kun Klubi rakennutti hankkimalleen Kansakoulukuja 3:n tontille 1959 oman klubirakennuksensa. Pääjohtaja Vähäkallion luonnostelemaan ja arkkitehti Olli Saijonmaan suunnittelemaan rakennukseen klubin käyttöön tuli kolme kerrosta, muut kerrokset vuokrattiin, isoimpana vuokralaisena Kansallinen Kokoomuspuolue.

Suomalainen Klubi on ollut läheisessä yhteydessä Uusi Suomi -sanomalehteen (Suometar, Uusi Suometar) lehden päätoimittajien ollessa klubin jäseniä. Suomalainen Klubi on myös edesauttanut useiden tärkeiden instituutioiden ja yritysten perustamista. Niitä ovat olleet mm. Kansallisteatteri, Kustannusosakeyhtiö Otava, Kansallis-Osake-Pankki, vakuutusyhtiöt Suomi, Pohjola (myöh. Kullervo) ja Osmo sekä Helsingin Suomalainen Säästöpankki.

Suomalainen Klubi nyt

Helsingin Suomalaisella Klubilla jäsenet tapaavat ja keskustelevat yhteiskunnallisista ja ajankohtaisista aiheista sekä luovat yhteyksiä eri alojen, kuten yhteiskunnan ja talouselämän, edustajiin. Suomen kieli on edelleen tärkeässä asemassa ja klubi on myöntänyt vuodesta 2008 lähtien Mikko Pohtola -palkinnon sellaiselle journalistille tai muulle mielipidevaikuttajalle, joka on käyttänyt suomen kieltä esimerkillisesti tai edistänyt merkittävästi tätä päämäärää. Samaa perinnettä jatkaa myös klubin Internet-kirjasto, Suomen Kansan Sähköinen Muisti. Yleishyödyllisenä yhteisönä klubi on tämän Ylppö-sivuston lisäksi  tuottanut mm. Mannerheim-ja Sibelius-sivustot vapaasti luettavaksi usealla eri kielellä.

LINKIT:
www.klubi.fi
www.mannerheim.fi

www.sibelius.fi