Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 

Keskosten hoidon kehittäjä

 

Keskosten hoidon kehittäjä

Arvo Ylpön kokoama patologiseen anatomiaan liittyvä aineisto oli laaja, ja aineistosta tehty 220-sivuinen raportti yksityiskohtainen sisältäen kansainvälisesti merkittäviä löydöksiä. Ylppö on raportoinut myös esiintymisfrekvenssit lukemattomista keskosten tavallisista taudeista ja vioista, kuten nivus- ja napatyristä. Nämä Arvo Ylpön patologisen anatomian tutkimukset olivat merkittäväksi hyödyksi keskoshoidon kehittämisessä.

Keskosten luokitus

Havaintoihinsa ja tutkimuksiinsa perustuen Arvo Ylppö laati ennenaikaisesti syntyneiden luokituksen. Luokitus perustui syntymäpainoon, ja se palveli ensisijaisesti keskosten hoidon tarpeita.

Syntymäpaino    
1250 - 2500g   keskonen, praematurus
600 - 1250g   epäkypsä, immaturus
< 600g   abortti, abortus, (keskenmenosikiö)


Arvo Ylpön tekemä luokitus sai kansainvälisen hyväksynnän, ja mm. USA:ssa se otettiin käyttöön 1935. Keskosluokitus oli käytössä kauan. Nykyisin on siirrytty sikiöikään (gestaatioikään) perustuvaan järjestelmään, jolloin muista syistä kuin keskosuudesta johtuvat pienipainoiset lapset muodostavat erillisen ryhmän. Heistä käytetään nimitystä "small for date" eli alipainoinen vastasyntynyt.

Keskosten ruokinnan uudistaja

Ylpön nimi keskostutkijana sai lisää kansainvälistä mainetta, kun hän alkoi vaatia keskosten ruokinnan radikaalia uudistamista. Yhdysvalloissa pelättiin varhaisen ruokinnan saattavan johtaa ruoan joutumiseen hengitysteihin ja vaikeaan keuhkokuumeeseen. Ruokinnan aloittamista lykättiin jopa 4 vrk. Ylppö vaati keskosen suureen energian tarpeeseen vedoten ruokinnan aloitettamista muutaman tunnin iässä. Hän voitti asiasta käydyn kansainvälisen kiistan.

Alilämpöisyyden hoitaminen

Ylppö oli edelläkävijä monissa muissakin keskosten ongelmissa, ja hän oli havainnut jo varhain, kuinka syntymän jälkeinen alilämpöisyys huonontaa keskosen ennustetta. Se saattoi tulla pohdintaan tyypillisellä tavalla myös lastentautiopin tentissä: "Jos olette mukana suurissa kahvikesteissä ja siellä on tarjolla kahvia isossa pannussa ja pienessä pannussa, niin kummasta pannusta saatte parempaa kahvia?" Piti vastata, että isosta pannusta. "Aivan oikein, pienen pannun kahvi on jäähtynyttä. Isosta saa vielä hyvää kuumaa kahvia. Mitä yhteyttä tällä esimerkillä on lastentautioppiin? No pieni keskonen jäähtyy helposti alilämpöiseksi ja se huonontaa ennustetta." Arvo Ylppö osasi yhdistää tutkimuksen tulokset mestarillisesti arkipäivän potilastyöhön ja opetukseen.

Mistä tulee sana 'keskonen'?

Monissa yhteyksissä keskossanan keksiminen on yhdistetty Ylppöön, mutta sana keskonen on tullut suomen kieleen ensi kerran ilmeisesti jo vuonna 1885 (Duodecimin Sanaluettelo Suomen lääkäreille).

×

Kirjoittaja Kauko Kouvalainen