Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 
 

Muutoksia hallinnossa

Liitto oli myynyt hoitopaikkoja kunnille vuodesta 1952. Yksityisen sairaalan hoitomaksut kun olisivat olleet niin korkeat, ettei suuri osa potilaista olisi lainkaan voinut tulla hoitoon ilman julkista tukea. Noin kymmenen paikkaa oli varattu pääkaupungin lapsille ja muut täyttyivät sadan kunnan lapsista. 

Arvo Ylppö toimi Lastenlinnan ylilääkärinä vuoteen 1963, jolloin Ilkka Väänänen otti ohjat käsiinsä. Lea Ylppö jatkoi työtä lasten neurologian osastolla osastonylilääkärinä. Näin toimittiin Mannerheimin Lastensuojeluliiton hallinnassa vuoteen 1967 asti. Silloin koko sairaala ja sen toiminnot myytiin 105 kunnan muodostamalle Helsingin Lastenlinnan kuntainliitolle. Tämäkin järjestely purettiin v. 1997, ja Lastenlinna liitettiin osaksi nykyistä HYKS Lasten ja nuorten sairaalaa.


MLL:N päätoimisto


Mannerheimin Lastensuojeluliitto rakensi Helsingin Lastenlinnan myynnistä saamillaan varoilla Töölön kaupunginosaan Ruusulankatu 10:een lääkäriaseman ja kuntoutuskodin samalle tontille, jonka Töölönkadun puoleiseen päähän Ylioppilasterveys rakensi omat vastaanottotilansa. Lääkäriaseman rakennus myytiin vuonna 2003 Mehiläisen Lääkärikeskukselle.

Savon Lastenlinna

Samaan aikaan kun kerättiin varoja Helsingin Lastenlinnaan, suunniteltiin myös toista Lastenlinnaa Kuopioon. Keräyksiä järjestettiin Pohjois-Savossa ja Ruotsissa Kuopion kummikunnassa Jönköpingissä. Myös Suomen huolto ry osallistui kustannuksiin. Sveitsistä saatiin lahjoituksena vesi- ja viemäriputket. Savon Lastenlinna valmistui 1950, ja se siirtyi valtionavun piiriin 1961. Savon Lastenlinna myytiin vuonna 1966 Kuopion keskussairaalalle ja se toimii nykyään Kuopion yliopistollisen sairaalan lastenpsykiatrian klinikkana.

Kirjoittaja Aura Korppi-Tommola