Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 
 

Tieteellinen tutkimus ja opetus

Ylppö oli tehnyt Berliinissä uraa uurtavaa tutkimustyötä ja Suomeen palattuaan hän pyrki jatkamaan omaa tutkimustaan ja myös tukemaan työtovereitaan ja alaisiaan tieteellisen tutkimuksen alalla. Vuosina 1928 - 1947 eli Ylpön ylilääkärikauden alkuaikoina ja sairaalan toimiessa Tehtaankadulla, alan väitöskirjoja ilmestyi Suomessa viisitoista. Ylpön viimeinen vuosikymmen "uudessa talossa" tuotti 26 väitöskirjaa.


LKT Hans Tallqvistin väitöskaronkka 1952

Professorin tehtäviin kuului myös sekä lääketieteen kandidaattien että lastentauteihin erikoistuvien apulaislääkärien opettaminen. Luennoitsijana Ylppö ei jakanut kirjoituspöydän takaa teoreettista tietoa, vaan opetus perustui ennen kaikkea hänen valtavaan kokemukseensa ja lähes pettämättömään lääkärinsilmäänsä. Hän korosti myös, että vanhempia oli kuunneltava: äiti arvioi lapsensa tilan parhaiten ja häntä tuli uskoa. Kandidaattiopetuksen lisäksi koulutettavia olivat erikoistuvat apulaislääkärit. Keskussairaalaverkoston kasvaessa lähes kaikki niiden lastenosastojen lääkärit olivat saaneet koulutuksensa Helsingin lastenklinikassa.     

Ylpön toiminnan kymmenenä viimeisenä vuotena modernin lääketieteen huikea kehitys avasi mahdollisuudet tuloksekkaaseen hoitoon monille ennen toteamatta tai hoitamatta jääneille lapsipotilaille. Sairaalassa ja poliklinikalla hoidettujen lapsipotilaiden määrä moninkertaistui. Ylpön sitkeä ja määrätietoinen työ sairaalan toiminnan kehittämiseksi loi perustan nykyiselle korkeatasoiselle lasten sairaanhoidolle Suomessa. Varsinaisen ammattipätevyyden lisäksi tarvitaan laajaa näkemystä ympäröivään yhteiskuntaan ja sen muutoksiin sekä kykyä rakentaa hyviä henkilösuhteita.

Kirjoittaja Leena Tuuteri