Etusivulle

ARVO YLPPÖ
Arkkiatri 1887-1992

 

Persoonallisuus

 

Suuri persoonallisuus

Arvo Ylppö omin ja muitten silmin (pituus: 29'20'')

Rasavillistä mallioppilaaksi

Arvo Ylppö eli 12-lapsisessa perheessä, jossa vanhemmille syntyi ensin neljä tytärtä, sitten erittäin vilkas Arvo Henrik. Hän oli omien sanojensakin mukaan itsepäinen, kepposia tekevä poika. Kun Arvo Ylppö 1898 siirtyi oppikouluun, Tampereen reaalilyseoon (sittemmin Tampereen lyseo), kepposet siirtyivät muutamassa vuodessa historiaan, ja hänestä tuli luokkansa priimus. Erinomaisen lopputuloksen takaa kuultaa sekä viisaiden vanhempien että sisarusten taholta saatu kasvatus, sekä kodin ilmapiiri.

Lahjakkuutta ja uutteruutta

Arvo Ylppö osoitti lahjakkuutensa jo oppikouluvuosinaan ja myöhemmin hän kykeni myös poikkeuksellisen pitkiin työpäiviin. Kun lahjakkuus ja uutteruus kulkevat käsi kädessä, tuloksia syntyy ja ne saavat ansaittua arvostusta.

Viiden tunnin unet

Ylpön unentarve

Kun lahjakas Arvo Ylppö pääsi opiskelemaan Berliiniin, hän hyödynsi siellä tarjoutuneet koulutusetuisuudet maksimaalisesti. Myöhemmin tunnetuksi tullut vain viiden tunnin unen tarve teki mahdolliseksi 19 tunnin vuorokautisen työajan. Ylppö teki työtä Kaiserin Victoria Hausin potilaiden parissa ja tutkijantyötä laboratoriossa. Aluksi vain kesäksi 1912 suunniteltu työskentely Berliinissä venyi lähes kymmeneksi vuodeksi.

×

Hyvä muisti ja uteliaisuus

Ylpöllä oli harvinaisen hyvä muisti. Hän ällistytti mm. entisiä potilaitaan muistamalla näiden nimet jopa yli puolen vuosisadan takaa. Taustalla oli myös ehtymätön uuden tiedon ja näkökulmien oppimisen halu.

Seuramies

Arvo Ylpöllä oli poikkeuksellisen laaja ystäväpiiri ja verkosto. Hän oli verraton sanankäyttäjä ja keskustelujen sympaattinen juontaja. Kotimaisissa ja kansainvälisissä kokoontumisissa hän oli huomion keskipisteenä.

Vaatimaton ja nöyrä

Vaikka menestys ja arvonanto olivat Ylpön uran pysyviä tunnusmerkkejä, hän säilytti läpi koko elämänsä ajan vaatimattoman ja nöyrän mielenlaadun, mutta antoi suuren arvon sekä itsensä että alaistensa saamille tunnustuksille ja kunnianosoituksille. Ylppö oli myös hienotunteinen, eikä hänen ollut vaikea tarvittaessa esittää anteeksipyyntöäkään. Elämäntavoiltaan Arvo Ylppö oli vaatimaton.

Innokas liikkuja

Arvo Ylppö liikkui paljon ja kunto säilyi hyvänä loppuun asti. Hän näytti nuoremmilleen kaikissa sopivissa tilaisuuksissa mallia leuanvedossa, ulkoili ja teki ulkotöitä. Pienikokoisuus (154 sm, ja vanhuudessa vähemmän) saattoi alitajuisesti olla kunnon näyttöhalujen takana ja olihan pieni paino etu esimerkiksi leuanvedossa.

Kun Arvo Ylppö sadannen vuotensa partaalla vieraili Oulussa, lääketieteen opiskelijat järjestivät lasten "päivähoitonäytöksen". Telmimismatolla arkkiatri halusi näyttää, miten kuperkeikka heitetään. Vastuullinen vierailun isäntä Kauko Kouvalainen ohjasi kiireeseen vedoten kunniavieraan eteenpäin. Karhunkävely tuli kuitenkin näytetyksi.

Kohtuuden mies

Ruoan ja juhlajuomien käytössä Ylppö oli kohtuuden edustaja - häntä ei nähty alkoholin horjahduttavan vaikutuksen alaisena, eikä hän tupakoinut. Mutta sokeri kyllä maistui, kahvikuppiin luiskahti kymmenkunta sokeripalaa. Lienee syytä mainita, että Ylpön hampaat olivat hyvät vielä 100-vuotiaanakin.

Optimismia ja karismaa

Monenlaiset kokemukset pitkän elämän aikana vahvistivat Ylpön elämänviisautta, mutta hän näki ihmisissä aina ennen kaikkea heidän hyvät puolensa. Hän kohtasi raskaita menetyksiä myös lähipiirissään, mutta hänellä oli tapana sanoa: "Jos sinua kohtaa jokin suuri koettelemus, sinun on hyväksyttävä se peruuttamattomaksi tapahtumaksi ja katsottava eteenpäin."

Arvo ja Lea Ylpön seniorivuosilta mieleen on syöpynyt muisto, jossa he tulevat kokouksiin ja juhla- ja edustustilaisuuksiin aina käsi kädessä. Kun haastattelimme Lea Ylppöä tätä teosta varten tuntui, että hän oli siinä edessämme pitäen puolisonsa kättä omassaan säteillen lämpöä ja elämänviisautta. Arvo Ylpön karismaattinen persoona vaikutti yksilöihin ja joukkoihin, ja hänen toimintansa muodostui arvokkaaksi lahjaksi lapsille, perheille, lastensuojelutyölle, terveydenhuollolle sekä tiedeyhteisöille; koko Suomelle.

Kirjoittaja Kauko Kouvalainen